התפתחות מחלת הקורונה – בעקבות הרפואה הסינית

טאניה אגורסקי הרצל
מרצה במסלול רפואה סינית |  M.Sc. Lic. Ac. מטפלת ברפואה הסינית הקלאסית

התפתחות מחלה הנגרמת על ידי נגיף קורונה SARS-CoV-2) COVID-19)

4 רמות של התפתחות מחלות חמות ברפואה הסינית

(SI FEN סה פן)

 

בתקופת שושלת צ'ינְג (1644-1911) רופא יא טיאן שי (YE TIAN SHI)  (1690-1760) כתב מסה על מחלות 'פושרות וחמות' (ון רה לון WEN RE LUN 溫熱論).

בתקופה זאת היו בסין מגפות רבות והיה צורך בטיפול מתאים.

מגפות הוגדרו כמחלות חמות בעלות התסמינים הבאים:

  • תמיד יש חום
  • הם מחלות מדבקות
  • בדרך כלל נגרמות על ידי רוח-wind חמה החודרת דרך האף והפה
  • הגורם הפתוגני הוא חזק במיוחד
  • לרוח-wind חמה יש נטייה להפוך לחום פנים
  • כאשר חום חיצוני הופך לחום פנימי הוא מייבש נוזלי גוף

 

בדבריו יא טיאן שי טען כי טיפול במחלות חום (מחלות זיהומיות ומגפות רבות כולל SARS-CoV-2) הוא על פי ארבע רמות-שלבים (SI FEN סה פן) של התפתחותן.

 

ארבע רמות על פי סדר התקדמות

  1. ויי WEI 衛  הגנה   – פגיעה בפני שטח הגוף –  שלב חיצוני  (אקוטי)
  2. צ'י QI  氣  אנרגיה  – שלב פנימי (חום חודר למערכות תפקוד הגוף אך הגנות הגוף חזקות)
  3. יינג 營 YING הזנה – שלב פנימי (חום חודר למערכות תפקוד הגוף הגנות הגוף חלשות)
  4. סוּאֶה XUE 血דם – שלב פנימי (חום חודר לדם וגורם לדימומים)

 

  1. ויי WEI הגנה   – פגיעה בפני שטח הגוף

ויי הוא השלב הראשוני של מחלות רוח-wind חמה (מחלות זיהומיות ומגפות רבות כולל SARS-CoV-2). רוח חמה מזיקה תוקפת את פני השטח (העור) בו הצ'י המגן (ויי צ'י) שומר על הגוף.

התסמינים בויי הם:

  • רתיעה מחום
  • תחושת חום (תסמין של SARS-CoV-2)
  • זיעה קלה
  • התעטשות
  • נוקשות וכאב בעורף
  • כאב וגירוד בגרון (תסמין של SARS-CoV-2)
  • צימאון
  • עייפות (תסמין של SARS-CoV-2)
  • לשון: אדומה בקצה או בצדדים עם חיפוי לבן דק
  • דופק מהיר וצף

חשוב מאוד לעצור את התקדמות הרוח-wind החמה המזיקה בהתחלת במחלה ברמה ויי ,ברגע שמתחילים לחוש את תסמין אחד או כמה תסמינים.

הטיפול בחום ברמה ויי הוא:

  • שחרור החיצון
  • סילוק רוח-wind חמה
  • שיקום פעילות ההורדה והקירור של הריאות

מומלץ דימום נקודות LU11, 1LI ודיקור נקודות: GV14, GB20, LI11, LI4, TW5

מומלצים מאכלים וצמחי מרפא בעלי טעם חריף וטבע קריר לפיזור רוח-wind חמה:

א. לשתות בלגימות קטנות ללא הפסקה חליטות חמות מרוכזות (2 כפיות לכוס מים רותחים) של צמחי תה מפזרים רוח-wind חמה:

נענע, בת-קורנית, קורנית, אורגנו, אזוב, תימין, בבונג, פיגם, פרחים ופירות של סמבוק (Sambucus nigra), טיליה.

לשתות גם חליטות צמחים בעלי טעם מר וטבע קריר: תה שחור או ירוק, עולי זית, לימון אורגני עם קליפה, יערה,  עולי עץ תות.

ב.  מאכלים מאודים המקררים ריאות: גרגיר הנחלים, טופו, תפוח, אגס, מלפפון.

ג. מרק ירקות צלול או ירקות מאודים (כולל ירק אחד או שניים בלבד: גרגיר הנחלים, כרוב סיני, קולרבי, דלעת) עם אורגנו, אזוב, תימין וזנגביל טרי.

ד, מזון מכיל חיידקים המועילים לגוף (פרו-ביוטי): כרוב כבוש ביתי, קמבוציון.

ה. פטריות שיטקה

ו. להימנע ממזון בעל טבע חם או פושר: בשר, תבלינים חזקים ומחממים (פלפלת חריפה, פלפל שחור, זנגביל יבש) וגם ממזון יוצר גודש (שומן, מרגרינה).

 

פורמולות  מומלצות של צמחים סיניים:

Morus and Chrysanthemum Combination (SANG JU YIN)

Lonicera and Forsythia Formula (YIN QIAO SAN).

אם לא עצרנו את הרוח-wind החמה המזיקה בשלב ויי, היא חודרת פנימה לרמה הבאה – רמה של צ'י – כל האנרגיה בגוף (פוגעת בתפקוד איברים בגוף).

המלחמה היא בין אנרגיה-צ'י של הגוף לרוח-wind חמה מזיקה העוברת מפני השטח לפנים הגוף.

 

  1. צ'י QI אנרגיה. תסמונת חום פנימי. הצ'י החם המזיק חודר לתוך הגוף אך לא לעומק

ברפואה הסינית מחלות חום ברמה של צ'י ניתן לתאר דרך התסמונות עודף חום :

  • חום בקיבה
  • חום בריאות/בית החזה (יכלה לתאר היפתחות של המחלה הנגרמת על ידי SARS-CoV-2)
  • חום-יובש במעי הגס
  • חום-לחות בטחול ובקיבה
  • חום בכיס המרה

תסמונת עודף חום בריאות/בית החזה יכלה לתאר היפתחות של המחלה הנגרמת על ידי SARS-CoV-2 ותסמינים הם:

  • חום גבוה (תסמין של SARS-CoV-2)
  • עייפות (תסמין של SARS-CoV-2)
  • זיעה מרובה
  • אין צמרמורות
  • לא יכול לסבול חום
  • צימאון עז עם תשוקה לשתייה קרה
  • שיעול עם יבש עם דם + כאב בבית החזה (תסמין של SARS-CoV-2)
  • קוצר נשימה (תסמין של SARS-CoV-2)
  • צואה יבשה , עצירות או שלשול מדומה
  • לשון אדומה עם חיפוי יבש צהוב
  • דופק מהיר

הטיפול בתסמונת עודף חום בריאות/בית החזה הוא:

  • ניקוי צ'י
  • ניקוז חום מריאות
  • שיפור תנועת הורדה של איבר הריאות

 

מומלץ דיקור נקודות: LU5-UB13, LU10, GV14,  LI11-LI4

מומלצים מאכלים וצמחי מרפא בעלי טעם מר וטבע קריר:

  • לשתות חליטות צמחים בעלי טעם מר וטבע קריר: מרווה, שיבה, תה שחור או ירוק, עולי זית, פאו ד'ארקו Pau d’arco (Tabebuia impetiginosa),
  • לאכול מאכלים המקררים ריאות: גרגיר הנחלים, טופו, תפוח, אגס. לשתות מיץ אגסים.
  • מרק ירקות צלול או ירקות מאודים (כולל ירק אחד או שניים בלבד: גרגיר הנחלים, כרוב סיני, קולרבי, דלעת) עם אורגנו, אזוב, תימין.
  • מזון מכיל חיידקים המועילים לגוף (פרו-ביוטי): כרוב כבוש ביתי, קמבוציון.
  • להימנע ממזון בעל טבע חם או פושר: בשר, תבלינים חזקים ומחממים או יוצר גודש: שומן, מרגרינה.

 

פורמולות צמחים סיניות מומלצות הן: XIE BU SAN,  QING QI HUA TAN TANG, WU HU TANG

 

  1. יינג YING הזנה. חום חדר עמוק יותר ופגע בנוזלי הגוף. תסמונת חוסר-חום פנימי.

  2. סוּאֶה XUE דם. חום פנימי מתפתח לחוסר יין. החמרה בתסמונות של רמה יינג. מחלה קשה לטיפול.

 

תסמינים ברמות יינג ודם הם:

  • פגיעה ביין (בנוזלי הגוף) (תסמין של SARS-CoV-2)
  • הפרעות בהנעה ויצירת דם, דימום
  • שיעול עם יבש עם הרבה דם + כאב בבית החזה (תסמין של SARS-CoV-2)
  • קוצר נשימה (תסמין של SARS-CoV-2)
  • פגיעה באדון הלב/פריקרד – השפעה על שן-רוח – חוסר מנוחה נפשית, נדודי שינה, דיבור לא לעניין
  • חום הגוף גבוהה, החמרה בלילה
  • פה יבש ללא רצון לשתות
  • פגיעה בכליות (תסמין של SARS-CoV-2)
  • לשון אדומה עם חיפוי יבש מתקלף
  • דופק מהיר ושקוע

 

הטיפול בשלב הזה בזמנינו הוא בחדר מיון

על פי הגישה הסינית הטיפול הוא:

  • ניקוי צ'י
  • עצירת דימום

מומלץ דיקור נקודות לעצירת דימום: SP10, LI11 , LIV1-SP1

פורמולה צמחים סיניות מומלצת היא QING YING TANG

 

בית הדפוס 11, גבעת שאול, ירושלים
איך מגיעים אלינו?

הרשמה לסמסטר קיץ 2020

מלאי את הפרטים
ויועצת לימודים תחזור אליך בהקדם

דילוג לתוכן