המגמה העולמית של תזונה בריאה והמודעות הגוברת לערכם התזונתי של מוצרי המזון, הגבירה את צריכת מוצרי המזון בעלי ערך תזונתי גבוה.
ערכו התזונתי של מאכל נבחן בכמות הויטמינים והמינרלים או בסיבים, החיוניים לעיכול תקין הנמצאים במוצר המזון. הרצון לעבור לאכול באופן 'בריא' יצר שימוש גובר והולך במאכלים 'בריאים' וכחלק מהטרנד הכלל העולמי הזה מאכלים 'מלאים' נחשבים כמאכלים שערכם התזונתי גבוה יותר.
מהי טחינה?
טחינה היא מוצר בעל ערך תזונתי גבוה. נאמר שכל מוצרי הטחינה הגולמית, הלבנה וגם המלאה, עשירים בסידן ובברזל ולכן באופן עקרוני שתיהן בריאות מאוד. הטחינה המלאה היא שומשום שנטחן עם קליפתו וזו שאינה מלאה עוברת תהליך של הסרת הקליפה לפני טחינת זרעי השומשום. הטחינה המלאה מכילה את כל רכיבי הזרע: חלבון, שומן, סידן, ברזל, אבץ, מגנזיום, ואשלג. ברור שהקליפה מכילה שיעור גבוה יותר של ויטמינים ומינרלים וסיבים תזונתיים מאשר גרעין השומשום ללא הקליפה.
אציין שיש להבחין פה בין טחינה 'טבעית', המעובדת מטחינה גולמית (לרוב, בזמן הסמוך מאוד לשימוש) לבין ממרחי או סלטי טחינה למיניהם, המוכנים לשימוש מעת קנייתם, בהם בנוסף לטחינה הגולמית הוכנסו חומרי שימור ותוספים אחרים. מוצרי טחינה שאינם 'טבעיים', אינם מושא דיון זה.
במה לבחור?
אז איך נחליט במה לבחור:
כל מוצרי הטחינה הגולמית מבוססים על שומשום טהור, כאשר הבדלי הטעם והאיכות בין המוצרים המשווקים על ידי יצרניות הטחינה השונות, נובעים בעיקר מטיב חומר הגלם ומתהליך טחינת גרעיני השומשום.
היום יש מספר יצרנים קטנים של טחינה אשר משתמשים בשיטות מסורתיות כגון טחינה באבני רחיים לעומת טחינה במכונות גדולות במפעלים גדולים, בהם תהליך הטחינה נעשה באמצעות סכיני מתכת וחימום של גרעיני השומשום בזמן טחינתם. נזכיר פה תחקיר מקיף על תהליכי ייצור הטחינה שנערך בשנים האחרונות שהציג תופעה של הוספת חומר כימי מלבין על מנת שהטחינה תיראה ממש לבנה; מסתבר שיופיו וצבעו של הממרח משפיע גם הוא על המשיכה שלנו לאכול אותו, וככל שהוא יותר לבן הוא נראה יותר אסטטי ולכן אוכלים ממנו יותר.
למרות שכביכול ברור, שעדיף לאכול טחינה מלאה בשל הערך התזונתי הגבוה שלה, כדאי לקחת כמה נקודות בחשבון:
א. אם הטחינה איננה אורגנית, כלומר, השומשום גדל בשדות לא אורגניים, בהם גידולי השומשום מרוססים מפני מזיקים ומדושנים בחומרי דישון כימיים, הקליפה סופגת את עיקר הרעלנים שבחומרי ההדברה והדישון.
ב. על פי הרפואה הסינית, הבוחנת באופן יותר אינדיבידואלי את דיאטת המזון של כל יחיד ויחיד, בהחלט צריך לקחת בחשבון מי הוא האוכל… לילדים מתחת לגיל 12, לקשישים ואנשים עם מערכות עיכול חלשות, לא נמליץ טחינה מלאה.
למרות היתרונות בטחינה המלאה, הגוף צריך לעבוד יותר קשה על מנת להנות מהם ולפעמים הוא אינו מצליח לספוג את הערכים האלה.
לסיכום
לשאלה מה היא הטחינה היותר 'בריאה', אין תשובה אחת 'נכונה'.
ברור שכדאי לאכול טחינה כשהיא במצב הכי קרוב למקור הטבעי שלה, ללא חומרים משמרים או תוספות כימיות אחרות.
ואם מצאתם טחינה מלאה אורגנית שטעמה נעים לחך, זה נפלא ובריא, לבריאות !
tamara.kedmi@gmail.com 0544.871.475