איך ניתן להבין את נפש האדם? איך ניתן להבין לעומק את הדברים שאדם אפילו לא מודע אליהם? ומה עושים עם ילדים קטנים שאפילו לא יודעים להביע את מחשבותיהם ורגשותיהם בצורה טובה?
פסיכולוגים, אנשי חינוך וגרפולוגים רואים בציורי ילדים אמצעי מדידה והערכה בפסיכולוגיה של האישיות. ילדים צעירים מתקשים לבטא את עצמם בצורה מילולית, והציור מספק להם כלי להביע את רגשותיהם וחוויותיהם.
בנוסף ניתן למצוא בציורי ילדים ביטוי אישי ראשוני, החשוב לעיתים יותר מדיבור או כתיבה, מכיוון שהם נעזרים בציורים כאמצעי גישור על הפער בין שפתם לבין שפת המבוגרים, ובכך גם יוצרים קשר עם המבוגרים אשר מקיפים אותם.
אבחון ציורי ילדים מספק תובנות משמעותיות בנוגע לחשיבה של ילדים, התפתחותם ויחסם עם הסביבה. בעזרת פענוח ציורי ילדים נוכל להיעזר באיתור חוזקות, חולשות ומצוקות.
ציור היא יכולת המתפתחת במקביל להתפתחות הפיזית והרגשית של הילד, ולכן ניתן ללמוד על התפתחות הילד באמצעות ניתוח הציורים.
הציור הראשוני של ילד בגיל שנתיים בערך נקרא שרבוט. בשרבוט באה הדינמיקה הפנימית של הילד לידי ביטוי גרפי.
השרבוט משקף את מידת ההתפתחות המוטורית, הקוגניטיבית והרגשית של הילד, ואת כושר ההסתגלות שלו.
ילדינו מציירים ציורים מגוונים, תוך שימוש בצבעים רבים, צורות ודמויות שונות, על דפים וגם על הקירות.
נכון, לפעמים אין צורך להבין כל פסיק, לפעמים ציור הוא רק ציור, אבל במקרים רבים אחרים הציור הוא אשנב לעולמו של הילד במילים אחרות, למה שרץ בבטן ולא תמיד פשוט לספרו במילים
אבחון ציורים – על מה להתמקד?
קיימת אפשרות לנתח ציורי הילדים על פי האלמנטים הבאים: צבעים, קווים, תנועה, צורה, קומפוזיציה (ארגון היצירה) ופרספקטיבה (אשליית של עומק) בציורי ילדים המעידים על קושי או להפך.
אפשר ללמוד מהציורים את התייחסות לכל אלמנט בנפרד או לכלל האלמנטים והאובייקטים ביחד. עם זאת ניתן לראות את שלבי התפתחות של הילד בהשוואה למקובל לילדים בגילו. ניתן לזהות התאמה של התפתחות קוגניטיבית וגם מוטוריקה עדינה על פי הציורים.
לפני שהילדים לומדים לתקשר בחופשיות עם הסביבה, ציורים אלו מאפשרים להם לבטא את עצמם ללא כל בעיה. ממצאים מראים קשר ישיר בין הופעת המאפיינים חזותיים בציור, לבין קווי השרטוט של המצייר.
דבר זה נותן ביטוי לתוך העומק שמתחולל אצל המציירים.
האם הצבעים שהילד בוחר להשתמש בהם יש להם משמעות?
התשובה היא: יכול בהחלט להיות!
שימוש מרובה בצבע מסוים יכול להעיד על כך שילדכם פשוט אוהב אותו במיוחד, או לחלופין זה יכול להצביע על התכונות הבאות:
שחור או סגול – תובענות ושתלטנות.
כחול – אכפתיות וחברותיות, או עצב רב.
אדום – נטייה להתלהבות מדברים שונים ורצון להספיק הכול, או כעס.
ורוד – צורך באהבה ובהערכה.
ירוק – יצירתיות, חוכמה ורצון להיבדל מהחברה.
צהוב – חוכמה, חום ושמחת חיים.
חשוב לדעת שציור פרטים צבעוניים, כמו שמש או דשא, בגוונים אפורים במקום באלו הבהירים המאפיינים אותם – אמור להדליק אצלכם נורה אדומה, מכיוון שהוא עלול להעיד על עיוורון צבעים ובעיה נוירולוגית או פסיכולוגית.
במכללת מעינות לרפואה משלימה, מחכה לך צוות מרצות, מהשורה הראשונה וקורס אבחון ציורים מקצועי ומעמיק, בתחום.